Війна Троянд » Новини» Новини сайту» Корисна інформація по темі. Частина 2: Художня література
11:23
Корисна інформація по темі. Частина 2: Художня література
Література про Війну троянд

Художня література про Війну Троянд

До виходу очікуваної нами гри «War of the Roses» залишаються лічені дні. Тому, аби не нудитися від нетерпіння і, щоб краще пройнятися духом епохи та збагнути суворий світ Середньовіччя, пропонуємо добірку найвідоміших літературних творів та кінофільмів, які відображають цей період. 
Частина перша. Художня література.
Тема війни Червоної та Білої троянд не одне століття хвилює романтичні натури. В першу чергу, вона була досить різносторонньо описана істориками. Крім того, до неї охоче зверталися класики художньої літератури. Власне, сама назва «Війна троянд» прийшла в історичну науку та в загальний вжиток завдяки роману відомого англійського і шотландського письменника ХІХ століття Вальтера Скотта. Але про все по черзі.
Отже, одним з перших художньо-історичних творів, які описують події Війни Червоної та Білої  троянд, є робота створена сучасником тих подій лорд-канцлером Англії Томасом Мором, яку він назвав «Історія Річарда ІІІ» (1513) .  До сьогодні фахівці розходяться у визначенні жанрової приналежності зазначеного доробку, проте більшість, все ж, схильні вважати, що автор вийшов за межі історичних досліджень чи хроніки, набувши власного стилю та багато в чому висловлюючи особисту думку. «Історія Річарда ІІІ»  навряд чи захопить сучасного читача, проте, вона досить логічно підведе нас до передісторії виникнення конфлікту між Йорками та Ланкастерами.
Література про Війну троянд 2
Доля короля Річарда ІІІ (Глостера з династії Йорків) привернула увагу і видатного англійського драматурга Вільяма Шекспіра. Він написав однойменну п’єсу «Річард ІІІ» (1591), подавши хроніку життя та діяльності короля, зосередившись на особистій трагедії правителя, який веде боротьбу з несприятливими обставинами поступово перетворюючись на монстра, але врешті таки зазнає поразки.
Досить широко описані події періоду війни Червоної та Білої троянд у творчості уже згадуваного сера Вальтера Скотта. Зокрема, у його романах «Квентін Дорвард» (1823) та «Ганна Геєрштейнська» (1829). Обидва твори взаємопов’язані персонажами та подіями, оскільки після приголомшливого успіху першої роботи, автор вирішив написати продовження історії. У романі «Ганна Геєрштейнська» Вальтер Скотт використовує сцену з п’єси Вільяма Шекспіра «Генріх IV», у якій сторони-суперники обирають троянди для відображення власних позицій. Саме в цей момент вперше зустрічається назва «війна троянд».
Наступною, відповідно до хронології, роботою у цьому напрямку є повість шотландського письменника Роберта Льюіса Стівенсона «Чорна стріла» (1883). Автор розповідає історію Річарда (Діка) Шелтона, який, намагаючись дізнатися правду по вбивство батька, приєднується до банди розбійників Чорна стріла та опиняться втягнутим у вирій війни.
Література про Війну троянд 3
Сучасна література теж пропонує нам кілька варіантів. Зокрема, великою популярністю користуються романи:
- «Лиш крапля співчуття» (Some Touch of Pity, 1976) та «Колесо фортуни» (Fortune's Wheel, 1978) Ронди Едвардс, у яких розповідається про останні та ранні роки життя короля Річарда ІІІ;
- Шарон Кей Пенман «У сонячному сяйві: історія Річарда ІІІ» (The Sunne In Splendour: A Novel of Richard III, 1982);
- Джин Плейді «Королева по неволі: історія Анни з Йорку» (The Reluctant Queen: The Story of Anne of York, 1990);
- тетралогія Сімони Вілар «Анна Невіль» (1993-1994).
Сподіваємось, що запропоновані вашій увазі твори, налаштують на відповідний настрій, допоможуть у виборі сторони конфлікту та підсилять бажання віртуально прийняти участь у Війні троянд.


Категорія: Новини сайту | Переглядів: 1650 | Додав: Kvitka | Теги: Чорна стріла, Вільям Шекспір, War of the Roses, Вальтер Скотт | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
1 f@mous  
1
Цікаво! Чекаю на наступну частину.

2 Kvitka  
1
Приємно, що стаття знайшла публіку smile Будемо готувати.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Опитування
Що потрібно моду, який додає зиму в гру?
Всього відповідей: 27
Конкурс скріншотів

Друзі сайту
Пиши українською Все про Assassin's Creed Блог про Львів, життя та інші приколи UAstream.Net - новинки українського дубляжу, безкоштовні фільми, безкоштовні програми, свіжий софт, дизайн, ігри, музика, журнали Аніме та манґа українською
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0